728x90 AdSpace

  • Latest Posts

    Tuesday, 19 December 2017

    Muffin Pisang






    Total: 45 min   Prep: 20 min  Cook: 25 min  Yield: 12 muffins

    Level:  Easy



    Bahan-bahan

        2 1/2 cawan tanpa tepung serba guna
        1/2 sudu teh baking soda
        3/4 cawan gula perang gelap
        1/4 sudu teh kayu manis
        2 cawan pisang pisang (kira-kira 4-6 pisang)
        1/2 cawan minyak sayuran
        Susu 1/2 cawan
        2 telur besar, pada suhu bilik
        1/8 sudu garam halus
        1/2 sudu makan ekstrak vanila tulen
        3/4 cawan kenari cincang

    Arah
    Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F. Cucilah sedikit timah 12-muffin dengan mentega dan ketepikan.

    Pukul tepung, baking soda, gula perang, dan kayu manis bersama-sama dalam mangkuk sederhana; mengetepikan.

    Pukul pisang, minyak, susu, telur, garam, dan vanila dalam cawan ukuran besar dengan muncung atau mangkuk lain.

    Buat sebuah sumur kecil di tengah-tengah bahan kering. Tuangkan bahan basah ke tengah; kemudian kacau dengan sudu kayu sehingga bahan kering dibasahkan tetapi masih kental. Jangan keluarkan adunan atau muffin anda akan keluar padat. Suka kacau dengan lembut. Bahagikan adonan secara rata ke dalam timah muffin.

    Letakkan mufin dalam ketuhar dan segera mengurangkan suhu ketuhar hingga 375 darjah F. Bakar sehingga coklat keemasan, kira-kira 25 minit, berputar pan di tengah-tengah melalui memasak. (Masukkan tusuk gigi ke pusat muffin untuk memastikan sama ada ia dilakukan. Muffin sejuk di dalam kuali pada rak selama beberapa minit. Hidupkan mufin dari kuali dan sejuk di rak. Hidangkan panas atau pada suhu bilik.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Post a Comment

    Hi, please leave your comment.
    Hai, sila tinggalkan komen anda.

    Item Reviewed: Muffin Pisang Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top