stroganoff (ˈstrɒɡənɒf)
Jumlah: 40 min Persediaan:10 min Masak: 30 min Hasil: 6 hidangan Tahap: Mudah
Maklumat Pemakanan: Hidangan Sihat
- Nutritional Analysis
- Per Serving
- Calories
- 442 calorie
- Total Fat
- 12 grams
- Saturated Fat
- 4 grams
- Cholesterol
- 81 milligrams
- Sodium
- 407 milligrams
- Carbohydrates
- 50 grams
- Dietary Fiber
- 8 grams
- Protein
- 37 grams
- Sugar
- 5 grams
Bahan-bahan
- 1 1/2 paun daging lembu, dipotong menjadi kepingan 1 inci
- Garam kosher dan lada hitam segar
- 1 sudu minyak zaitun
- 1 medium bawang, dicincang
- 1 cawan wain putih kering
- 1 sudu Dijon mustard
- 1 sudu tepung serba guna
- 1 cawan stok daging lembu sodium rendah
- 1 paun cendawan butang putih keseluruhan
- 3 lobak merah, potong 1/2 inci ketulan
- 2 batang saderi, dicincang
- 1/4 cawan keju neufchatel
- 1/4 cawan kira-kira dicincang pasli segar
- 12 auns mi telur gandum keseluruhan
Cara-caranya
Peralatan khas: Periuk tekanan
Perapkan daging lembu dengan 1/2 sudu teh setiap garam dan lada. Panaskan minyak dalam periuk tekanan di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan daging lembu dan masak, kacau sekali-sekala, sehingga keperangan pada semua sisi, kira-kira 4 minit. Tambah bawang dan masak, kacau sentiasa, sehingga bawang lembut dan mula menjadi coklat, kira-kira 4 minit. Masukkan wain putih, mustard dan tepung, bawa ke dalam reneh dan masak sehingga dikurangkan sebanyak setengah, kira-kira 2 minit. Masukkan stok daging lembu, cendawan, lobak merah dan saderi.
Selesai, tutup periuk tekanan dan bawa ke tekanan tinggi ke atas api sederhana. Sementara pada tekanan tinggi, masak selama 18 minit. Keluarkan wap dan haba dengan menggunakan injap pelepas cepat, berhati-hati membukanya. Kacau dengan neufchatel(sejenis keju), pasli dan garam dan lada secukup rasa.
Sementara itu, didihkan air dan masak mi telur mengikut arahan di paketnya. Tos dan hidangkan panas.
Bahagikan mi dan daging stroganoff secara merata di antara 6 hidangan mangkuk. Selamat menjamu selera.
FN
0 comments:
Post a Comment
Hi, please leave your comment.
Hai, sila tinggalkan komen anda.