728x90 AdSpace

  • Latest Posts

      Monday, 18 December 2017

      Stroganoff Daging Lembu Periuk Tekanan

      stroganoff (ˈstrɒɡənɒf)
      Hidangan di mana bahan utama, biasanya potongan daging lembu, dimasak dalam sos yang mengandung krim masam.


       
      Jumlah: 40 min   Persediaan:10 min   Masak: 30 min  Hasil: 6 hidangan   Tahap: Mudah

      Maklumat Pemakanan: Hidangan Sihat


      Nutritional Analysis
      Per Serving
      Calories
      442 calorie
      Total Fat
      12 grams
      Saturated Fat
      4 grams
      Cholesterol
      81 milligrams
      Sodium
      407 milligrams
      Carbohydrates
      50 grams
      Dietary Fiber
      8 grams
      Protein
      37 grams
      Sugar
      5 grams

      Bahan-bahan
      •      1 1/2 paun daging lembu, dipotong menjadi kepingan 1 inci
      •      Garam kosher dan lada hitam segar
      •      1 sudu minyak zaitun
      •      1 medium bawang, dicincang
      •      1 cawan wain putih kering
      •      1 sudu Dijon mustard
      •      1 sudu tepung serba guna
      •      1 cawan stok daging lembu sodium rendah
      •      1 paun cendawan butang putih keseluruhan
      •      3 lobak merah, potong 1/2 inci ketulan
      •      2 batang saderi, dicincang
      •      1/4 cawan keju neufchatel
      •      1/4 cawan kira-kira dicincang pasli segar
      •      12 auns mi telur gandum keseluruhan

      Cara-caranya

      Peralatan khas: Periuk tekanan

      Perapkan daging lembu dengan 1/2 sudu teh setiap garam dan lada. Panaskan minyak dalam periuk tekanan di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan daging lembu dan masak, kacau sekali-sekala, sehingga keperangan pada semua sisi, kira-kira 4 minit. Tambah bawang dan masak, kacau sentiasa, sehingga bawang lembut dan mula menjadi coklat, kira-kira 4 minit. Masukkan wain putih, mustard dan tepung, bawa ke dalam reneh dan masak sehingga dikurangkan sebanyak setengah, kira-kira 2 minit. Masukkan stok daging lembu, cendawan, lobak merah dan saderi.

      Selesai, tutup periuk tekanan dan bawa ke tekanan tinggi ke atas api sederhana. Sementara pada tekanan tinggi, masak selama 18 minit. Keluarkan wap dan haba dengan menggunakan injap pelepas cepat, berhati-hati membukanya. Kacau dengan neufchatel(sejenis keju), pasli dan garam dan lada secukup rasa.

      Sementara itu, didihkan air dan masak mi telur mengikut arahan di paketnya. Tos dan hidangkan panas.

      Bahagikan mi dan daging stroganoff secara merata di antara 6 hidangan mangkuk. Selamat menjamu selera.


      FN
      Next
      Chili Periuk Tekanan
      Previous
      This is the last post.
      • Blogger Comments
      • Facebook Comments

      0 comments:

      Post a Comment

      Hi, please leave your comment.
      Hai, sila tinggalkan komen anda.

      Item Reviewed: Stroganoff Daging Lembu Periuk Tekanan Rating: 5 Reviewed By: Unknown