728x90 AdSpace

  • Latest Posts

    Monday, 18 December 2017

    Stroganoff Daging Lembu Periuk Tekanan

    stroganoff (ˈstrɒɡənɒf)
    Hidangan di mana bahan utama, biasanya potongan daging lembu, dimasak dalam sos yang mengandung krim masam.


     
    Jumlah: 40 min   Persediaan:10 min   Masak: 30 min  Hasil: 6 hidangan   Tahap: Mudah

    Maklumat Pemakanan: Hidangan Sihat


    Nutritional Analysis
    Per Serving
    Calories
    442 calorie
    Total Fat
    12 grams
    Saturated Fat
    4 grams
    Cholesterol
    81 milligrams
    Sodium
    407 milligrams
    Carbohydrates
    50 grams
    Dietary Fiber
    8 grams
    Protein
    37 grams
    Sugar
    5 grams

    Bahan-bahan
    •      1 1/2 paun daging lembu, dipotong menjadi kepingan 1 inci
    •      Garam kosher dan lada hitam segar
    •      1 sudu minyak zaitun
    •      1 medium bawang, dicincang
    •      1 cawan wain putih kering
    •      1 sudu Dijon mustard
    •      1 sudu tepung serba guna
    •      1 cawan stok daging lembu sodium rendah
    •      1 paun cendawan butang putih keseluruhan
    •      3 lobak merah, potong 1/2 inci ketulan
    •      2 batang saderi, dicincang
    •      1/4 cawan keju neufchatel
    •      1/4 cawan kira-kira dicincang pasli segar
    •      12 auns mi telur gandum keseluruhan

    Cara-caranya

    Peralatan khas: Periuk tekanan

    Perapkan daging lembu dengan 1/2 sudu teh setiap garam dan lada. Panaskan minyak dalam periuk tekanan di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan daging lembu dan masak, kacau sekali-sekala, sehingga keperangan pada semua sisi, kira-kira 4 minit. Tambah bawang dan masak, kacau sentiasa, sehingga bawang lembut dan mula menjadi coklat, kira-kira 4 minit. Masukkan wain putih, mustard dan tepung, bawa ke dalam reneh dan masak sehingga dikurangkan sebanyak setengah, kira-kira 2 minit. Masukkan stok daging lembu, cendawan, lobak merah dan saderi.

    Selesai, tutup periuk tekanan dan bawa ke tekanan tinggi ke atas api sederhana. Sementara pada tekanan tinggi, masak selama 18 minit. Keluarkan wap dan haba dengan menggunakan injap pelepas cepat, berhati-hati membukanya. Kacau dengan neufchatel(sejenis keju), pasli dan garam dan lada secukup rasa.

    Sementara itu, didihkan air dan masak mi telur mengikut arahan di paketnya. Tos dan hidangkan panas.

    Bahagikan mi dan daging stroganoff secara merata di antara 6 hidangan mangkuk. Selamat menjamu selera.


    FN
    Newer Post
    Previous
    This is the last post.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Post a Comment

    Hi, please leave your comment.
    Hai, sila tinggalkan komen anda.

    Item Reviewed: Stroganoff Daging Lembu Periuk Tekanan Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top