Bahan-bahan
1 (5 hingga 6 paun) ayam panggang
Garam kosher
Lada hitam tanah baru
1 besar tandan segar, ditambah 20 batang
1 lemon, separuh
1 kepala bawang putih, potong separuh salib
2 sudu besar (1/4 batang) mentega, cair
1 besar bawang kuning, tebal dihiris
4 wortel dipotong menjadi potongan 2 inci
1 mentol adas, puncak dikeluarkan, dan dipotong menjadi baji
Minyak zaitun
Cara-cara
Panaskan oven ke 425 darjah F.
Keluarkan giblet ayam. Bilas ayam di dalam dan luar. Keluarkan apa-apa bulu pin kelebihan lemak dan sisa dan pat kering di luar. Secara bebas garam dan lada bahagian dalam ayam. Bahan rongga dengan sekumpulan thyme, kedua-dua bahagian lemon, dan semua bawang putih. Sapu bahagian luar ayam dengan mentega dan taburkan lagi dengan garam dan lada. Kaki kaki bersama-sama dengan tali dapur dan letakkan tip sayap di bawah badan ayam. Letakkan bawang, wortel, dan adas dalam kuali panggang. Gosok dengan garam, lada, 20 ranting thyme, dan minyak zaitun. Sebarkan di sekeliling bahagian bawah panci panggang dan letakkan ayam di atas.
Panggang ayam selama 1 1/2 jam, atau sehingga jus berjalan dengan jelas apabila anda memotong antara kaki dan paha. Keluarkan ayam dan sayuran ke piring dan tutup dengan aluminium foil selama 20 minit. Potong ayam ke piring dan sajikan dengan sayur-sayuran.
Hak Cipta 1999, The Cookare Contessa Barefoot, Hak Cipta Terpelihara
0 comments:
Post a Comment
Hi, please leave your comment.
Hai, sila tinggalkan komen anda.