728x90 AdSpace

  • Latest Posts

    Tuesday, 19 December 2017

    Resipi Wafel (Waffle) Asas





    Total: 30 min  Prep: 15 min  Inactive: 5 min Cook: 10 min Yield: approximately 6 (8-inch round) waffles




    Level: Easy

    Bahan-bahan

    •     4 3/4 auns tepung serba guna, kira-kira 1 cawan
    •     4 3/4 auns tepung gandum keseluruhan, kira-kira 1 cawan
    •     1/2 sudu teh baking soda(soda penaik)
    •     1 sudu teh serbuk penaik(baking powder)
    •     1 sudu garam
    •     3 sudu gula
    •     3 biji telur keseluruhan, dipukul
    •     2 auns mentega tidak bergaram, dicairkan
    •     16 auns buttermilk, suhu bilik
    •     Semburan minyak sayur-sayuran, untuk wafel besi



    Panaskan kuali wafel mengikut arahan pengeluar produk.

    Dalam mangkuk sederhana satukan bersama-sama tepung, soda penaik, serbuk penaik, garam, dan gula. Dalam mangkuk lain pukul bersama-sama telur dan mentega cair, dan kemudian tambah buttermilk itu. Masukkan bahan-bahan basah ke dalam bahan kering dan kacau sehingga sebati. Biarkan ia berehat selama 5 minit.

    Letakkan adunan wafel yang disyorkan ke atas kuali mengikut saranan pengeluar. Tutup bahagian atas besi dan masak sehingga wafel berwarna emas di kedua-dua belah sehingga mudah dikeluarkan dari kuali. Hidangkan segera atau simpan hangat dalam oven 200 darjah F hingga sedia untuk dihidangkan.

    AB
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Post a Comment

    Hi, please leave your comment.
    Hai, sila tinggalkan komen anda.

    Item Reviewed: Resipi Wafel (Waffle) Asas Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top